Skip to main content

Publicaties

 

Zonder wind draait de molen niet, molenbiotopen in Noord-Holland in historie, theorie, wetgeving en praktijk.

 

Dit boek geeft inzicht in de huidige stand van zaken van de molenbiotopen in de provincie Noord-Holland. Het is op 16 oktober 2021 gepubliceerd tijdens de jaarlijkse molencontactdag van de Noord-Hollandse Molenfederatie, o.a. met het oog op het van kracht worden van de Nieuwe Omgevingswet in 2022. 

 

U kunt hier het boek inzien

Hier kunt het boek downloaden

 

Rapport Brandpreventie Molens Noord-Holland

Brochure  Inzet molens,coverIn 2016 verscheen de eerste versie van dit rapport, een tweede druk in 2018. Het is een brochure, uitgegeven door de Noord-Hollandse Molenfederatie. Het bevat zeven hoofdstukken met de volgende onderwerpen: 

1. Inleiding
2. Resultaten enquête brandveiligheid
3. Brandpreventie door de moleneigenaar
4. Brandpreventie door de vrijwillige molenaar
5. Brandpreventie door de molenbewoner
6. Afspraken met de brandweer
7. Brandpreventie door de gemeente

De brochure kunt u   HIER  als pdf-file downloaden.

 

Brochure "Molens, Traditionele Techniek met Moderne Mogelijkheden"

Brochure  Inzet molens,coverOp 13 juni 2018 verscheen deze brochure, uitgegeven door de Noord-Hollandse Molenfederatie, en overhandigd aan het bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkartier (HHNK). Het is een pleidooi voor de inzet van rmolens bij de waterbeheersing, mede in perioden met hevige regenval en bij calamiteiten.

Voor de dagelijkse bemaling zijn poldermolens (bijna) niet meer noodzakelijk. Maar dat maakt ze nog niet nutteloos. Extra bemalingscapaciteit is voor het hoogheemraadschap altijd nuttig: bij zware regenval (clusterbuien), bij calamiteiten als een gemaal defect is of als de elektriciteit of de elektronische besturing uitvalt. Of gewoon om energiekosten en het milieu te sparen (CO2-reductie). De poldermolens draaien immers op gratis wind.
Door een overeenkomst aan te gaan tussen het hoogheemraadschap en de moleneigenaren, zoals die elders al bestaan, kan een en ander verwezenlijkt worden.

De brochure kunt u   HIER  als pdf-file downloaden.

Weidemolens in Noord-Holland, van hout en van staal

OmslagboekWeidemolensNH
 
Op 15 febr. 2013 verscheen het nieuwe boek over Noord-Hollandse weidemolens.
De eerste helft van het boek bevat een aantal algemene hoofdstukken over molenarcheologie, onderbemalingen, bestaande en verdwenen molenbouwers, projecten rond weidemolenbehoud en een beschrijving van houten weidemolens, windmotoren en bosmanmolentjes. De andere helft omvat een inventarisatie van 471 nog bestaande weidemolens in Noord-Holland, met van iedere molen een fotootje, de belangrijkste gegevens, en diverse kaartjes.

Het boek is geschreven door Gerard Alders, Meindert Stokroos, Bart Slooten en Eric Zwijnenberg.
De prijs bedroeg € 25,- .

Het boek is inmiddels uitverkocht.
  

Leven van de wind, Molens in Noord-Holland

OmslagboekMolensinNHDit laatse provinciale Molenboek is de derde in de serie. De tweede editie verscheen in 1981 en is alleen nog antiquarisch te verkrijgen, hetzelfde geldt voor de eerste dateert uit 1964.
In dit nieuwe Noord-Hollands molenboek worden alle 158 molens in extenso beschreven. Sinds 1981 is er veel gebeurd met de molens in Noord-Holland. Velen zijn gerestaureerd, sommige afgebrand en herbouwd en zelfs verschenen er sindsdien enkele nieuwe molens zoals de Adriaan te Haarlem en Het Jonge Schaap aan de Zaanse Schans.
Sinds 2006 is een redactie van tien mensen bezig geweest om alle gegevens te controleren en te vernieuwen. Rien Floris, bekend als verslaggever van het Noord-Hollands Dagblad, heeft een tiental moleneigenaars en molenaars geïnterviewd. De beroepsfotograaf Ruud Koppenol heeft alle 158 molens opnieuw gefotografeerd.
Van alle molens zijn meerdere kleurenfoto’s opgenomen. Daarnaast zijn in het boek enkele bijdragen over molens opgenomen  die hedendaagse facetten belichten zoals de molenbiotoop en de veelvuldige verplaatsingen van molens tijdens het droogmalen van de Schermer.
De bijgeleverde cd-rom biedt additionele informatie en de volledige tekst van de vorige editie uit 1981.

Auteurs:      Rien Floris, Marijke Visser, Han van Zwet en Jaap van der Veen
Onderzoek:  Bart Slooten, Klaas Zaal en Eric Zwijnenberg
Fotografie:   Ruud Koppenol
Ontwerp:     Studio Berry Slok
Formaat:     24,5 x 29 cm staand
Omvang:     244 pagina’s, geheel in 4 kleuren
Afbeeldingen: 700 foto’s

ISBN:     987-90-78381-14-3
De prijs bedroeg € 35,-

Het boek is inmiddels uitverkocht. 

Molengids Noord-Holland

OmslagboekMolengidsNH

Deze molengids geeft een overzicht van alle 153 molens in Noord-Holland met daarbij informatie voor de toerist of molenliefhebber die een of meerdere molens wil bezoeken.
Molens zijn nog steeds bepalend voor het landschap van Noord-Holland en de belangstelling voor deze groep monumenten is groeiende. Veel molens getuigen van onze eeuwig durende strijd tegen het water. Industriemolens aan de Zaan hebben hun bijdrage geleverd aan de Gouden Eeuw. Op verschillende plaatsen in Noord-Holland worden pogingen ondernomen om verdwenen weer terug te brengen. Zij bepalen in belangrijke mate de skyline van ieder dorp en stad. Veel toeristen bezoeken de bekende molens in de Schermer of de molen van Katwoude op de route van of naar Volendam. De molens van de Zaanse Schans kent iedere Japanner. Gelukkig zijn er veel meer molens. Dat laat deze gids zien. Wie een weekend molens wil bezoeken kan met deze gids zelf zijn of haar route bepalen en contact opnemen met de molenaars zodat men niet voor een gesloten deur komt te staan.

Auteurs:     Bart Slooten, Eric Zwijnenberg
Fotografie:  Siska Dijkstra
Formaat 10 x 16 cm
ISBN:     90 71123 83 9 

Het boekje is nog verkrijgbaar via de boekhandel.
Of informeer bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een exemplaar met enkele inlegvelletjes van sinds 2004 nieuw gebouwde of verplaatste molens.