Skip to main content

Agenda, komende gebeurtenissen

De vergadering van eigenaren en Algemeen Bestuur die op maandag 22 maart 2021 zou worden gehouden, gaat vanwege de coronacrisis niet door.

Het bestuur zal binnenkort aan de deelnemers een nieuwsoverzicht sturen van de diverse activiteiten en ontwikkelingen in het afgelopen halfjaar.


Afgelopen gebeurtenissen

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - maandag 9 november 2020. Aanvang 20.00 uur.

In verband met het coronavirus is deze vergadering via een internetverbing m.b.v. het programma Zoom gehouden.
Er  waren 19 deelnemers.

Molencontactdag Noord-Holland zaterdag 3 oktober 2020.  Afgelast.

De contactdag voor moleneigenaren, molenaars, bestuurders en andere molen-betrokkenen die dit jaar plaats zou vinden in de Grote Kerk in Alkmaar ging vanwege het coronavirus niet door. Het is nog niet bekend wanneer de contactdag volgend jaar kan plaatsvinden. Er wordt wel gepoogd dit alsnog in Alkmaar in de Grote Kerk te organiseren.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - maandag 4 november 2019 - Koedijk. Aanvang 20.00 uur.

De halfjaarlijkse bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland. In de molenschuur naast molen De Gouden Engel in Koedijk.

Molencontactdag Noord-Holland zaterdag 5 oktober 2019

De contactdag voor moleneigenaren, molenaars, bestuurders en andere molen-betrokkenen vindt dit jaar plaats in de gemeente Castricum. Het ochtendgedeelte bestaat uit enkele interessante inleidingen, de toekenning van de jaarlijkse molenprijzen, en het molennieuws van het afgelopen jaar. 's Middags worden enkele molens bezocht. De uitnodiging met het programma en de wijze van aanmelden vindt u  HIER.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - maandag 25 maart 2019 - Koedijk. Aanvang 20.00 uur.

De halfjaarlijkse bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland. In de molenschuur naast molen De Gouden Engel in Koedijk.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - maandag 12 nov. 2018 - Koedijk. Aanvang 20.00 uur.

De halfjaarlijkse bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland. In de molenschuur naast molen De Gouden Engel in Koedijk.

Molencontactdag Noord-Holland zaterdag 6 oktober 2018

De contactdag voor moleneigenaren, molenaars, bestuurders en andere molen-betrokkenen vindt dit jaar plaats in het gemeentehuis van Texel. Het ochtendgedeelte bestaat uit enkele interessante inleidingen, de toekenning van de jaarlijkse molenprijzen, en het molennieuws van het afgelopen jaar. 's Middags worden enkele molens bezocht.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - maandag 26 maart 2018 - Koedijk. Aanvang 20.00 uur.

De halfjaarlijkse bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland. In de molenschuur naast molen De Gouden Engel in Koedijk.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - maandag 6 nov. 2017 - Koedijk. Aanvang 20.00 uur.

De halfjaarlijkse bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland. In de molenschuur naast molen De Gouden Engel in Koedijk.

Eerste deelbare roeden vervangen op woensdag 8 nov. 2017 bij molen F in de Zijpe

Na de ernstige problemen met deelbare roeden, waarbij voor 47 molens in Nederland werd geadviseerd deze stil te zetten, worden nu binnenkort de eerste exemplaren vervangen. Het spits wordt in Nederland afgebeten door de stichting De Zijper Molens die op 8 nov. a.s. bij de molens F in Burgerbrug (2 stuks) en molen D in Schagerbrug (1 stuks) als eerste nieuwe roeden uit één stuk zal steken.
Lees  HIER  het persbericht.

Molencontactdag Noord-Holland zaterdag 7 oktober 2017

De contactdag voor moleneigenaren, molenaars, bestuurders en andere molen-betrokkenen vindt dit jaar plaats in het gemeentehuis van Wijdemeren in Loosdrecht. Het ochtendgedeelte bestaat uit enkele interessante inleidingen, de toekenning van de jaarlijkse molenprijzen, en het molennieuws van het afgelopen jaar.
's Middags worden De Onrust van het Naardermeer, de korenmolen van Laren en De Vriendschap in Weesp bezocht.
Het programma en de wijze van aanmelden vindt u  HIER .

Lustrumbijeenkomst van het Gilde van Vrijwillige Molenaars - 1 april 2017 - Arnhem 

In 2017 zal de algemene ledenvergadering plaatsvinden op zaterdag 1 april, startend om 10 uur. De bijbehorende stukken staan al op de website van het GVM (www.vrijwilligemolenaars.nl/het-gilde/vergaderingen). De locatie is het Nederlands Openlucht Museum te Arnhem. Aansluitend vindt de Molenaarsdag plaats met o.a., molenmarkt, lezing en mogelijkheid tot het bezoeken van de molens in het museum ter ere van het 45 jarig bestaan van het Gilde. In verband met de catering is aanmelding verplicht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dit kan tot 26 maart.

Contactavond van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling NH - 31 maart 2017 - Middenbeemster

Op vrijdag 31 maart 2017 vindt in "De Beemster Keyser" de contactavond plaats van de afdeling Noord-Holland van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.
Wouter Pfeiffer, molenaar de Vriendschap, te Weesp, vertelt over het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. De volledige uitnodiging treft u  HIER.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - maandag 27 maart 2017 - Koedijk

De halfjaarlijkse bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland. Een voorlopie agenda kunt u  HIER  downloaden.

Algemene Vergadering Hollandsche Molen 18 maart 2017 - Amersfoort

Deze ledenvergadering van de vereniging De Hollandsche Molen vindt plaats in Meeting Center Eenhoorn te Hooglanderveen. Zie www.molens.nl

Molencontactdag vereniging De Hollandsche Molen - vrijdag 18 nov. 2016 - Haarlem

De Molencontactdag van De Hollandsche Molen vindt plaats op vrijdag 18 november in het Provinciehuis in Haarlem. Deze jaarlijkse bijeenkomst voor moleneigenaren en -organisaties heeft dit jaar een programma met veel onderdelen die ook voor molenaars interessant zijn. Ook zij zijn daarom van harte welkom. 's Morgens houdt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een presentatie over de invoering van de SIM (opvolger van de BRIM). In de middag zijn er twee workshops. De eerste behandelt het toezicht en verantwoording van grote molenorganisaties, de tweede gaat in op het werven van vrijwilligers.
Aanmelding voor de Molencontactdag kan door middel van het aanmeldingsformulier op www.molens.nl/molencontactdag. Aanmeldingen dienen uiterlijk donderdag 10 november a.s. binnen te zijn.

Contactavond van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling NH - vrijdag 18 nov. 2016 - Middenbeemster 

Op vrijdag 18 nov. 2016 vindt in "De Beemster Keyser" de contactavond plaats van de afdeling Noord-Holland van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.
Nicole Bakker, adjunct directeur De Hollandsche Molen, bespreekt de vraag "Hoe krijgen we meer molenvrijwilligers?". Na de pauze vervolgt Jeroen Stricker met enkele geleerde lessen naar aanleiding van het ongeval bij molen de Hoop te Den Oever, november 2015.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - maandag 24 oktober 2016 - Koedijk

De bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland, vindt voortaan niet meer op donderdag plaats maar op maandag. Dit in verband met de beschikbaarheid van de molenschuur, die op andere dagen in gebruik is als restaurant.

Molencontactdag Noord-Holland zaterdag 1 oktober 2016

De contactdag voor moleneigenaren, molenaars, bestuurders etc. vindt dit jaar plaats in Haarlem. Het ochtendgedeelte bestaat uit diverse inleidingen over o.a. gemeentelijk molenbeleid en brandpreventie, de toekenning van de jaarlijkse molenprijzen, en het molennieuws van het afgelopen jaar. Het middagprogramma betreft o.a. een bezoek aan de molens De Zandhaas te Santpoort, en De Eenhoorn en De Adriaan in Haarlem. De deelnamekosten bedragen € 20,0 per persoon. U kunt zich nu al aanmelden per e-mail bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het definitieve programma verschijnt nog op deze website.

Contactavond van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling NH - 8 april 2016 - Middenbeemster 

Op vrijdag 8 april 2016 vindt in "De Beemster Keyser" de contactavond plaats van de afdeling Noord-Holland van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.
De heer Rob Veenman, hoogheemraad van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, zal vertellen over het werk van het hoogheemraadschap en de geschiedenis van het waterbeheer.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - donderdag 31 maart 2016 - Koedijk

De bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland, vindt plaats op donderdag 31 maart 2016 in de schuur bij molen De Gouden Engel in Koedijk. Aanvang 20.00 uur. 

Algemene Vergadering Hollandsche Molen 19 maart 2016 - Amersfoort

Deze ledenvergadering van de vereniging De Hollandsche Molen vindt plaats in Meeting Center Eenhoorn te Hooglanderveen. Zie www.molens.nl

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - donderdag 29 oktober 2015 - Koedijk

De bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland, vindt plaats op donderdag 29 okt. 2015 in de schuur bij molen De Gouden Engel in Koedijk. Aanvang 20.00 uur. 

Molencontactdag Noord-Holland zaterdag 3 oktober 2015

De contactdag voor moleneigenaren, molenaars, bestuurders etc. vindt dit jaar plaats in Zaanstad, en wel in het Zaans Museum nabij de Zaanse Schans. Het ochtendgedeelte bestaat uit diverse interessante inleidingen, de toekenning van de jaarlijkse molenprijzen, en het molennieuws van het afgelopen jaar.
's Middags worden De Koker in Wormer, Het Prinsenhof in Westzaan en Het Jonge Schaap aan de Zaanse Schans bezocht.
Vanaf 9.30 uur is de ontvangst. De uitnodiging met het complete programma kunt u  HIER downloaden.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - 16 april 2015 - Koedijk

Op 16 april 2015 vindt een gecombineerde vergadering plaats in de schuur naast de Gouden Engel in Koedijk, van moleneigenaren en algemeen bestuur van de Noord-Hollandse Molenfederatie. Aanvang 20.00 uur.

Contactavond van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling NH - 10 april 2015 - Beemster 

Op vrijdag 10 april 2015 vindt in "De Beemster Keyser" de contactavond plaats van de afdeling Noord-Holland van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.
De heer Jur Kingma, kenner van het Zaans industrieel erfgoed, zal vertellen over "De overgang van wind naar stoom en de rol van de molenmaker hier in".
Inlichtingen Elly Mense  tel. 06-30 69 97 78.

Molencontactdag Noord-Holland zaterdag 3 oktober 2015

De contactdag voor moleneigenaren, molenaars, bestuurders etc. vindt dit jaar plaats in Zaanstad. Nadere mededelingen volgen, maar noteert u alvast de datum.

Algemene Vergadering Hollandsche Molen 21 maart 2015

De ledenvergadering van de vereniging De Hollandsche Molen vindt voor het eerst niet te Amsterdam plaats, maar in de Ambiance Houtrust te Hooglanderveen (Amersfoort-Noord).
Lees meer op de website van de Hollandsche Molen: www.molens.nl

Bijeenkomst brandpreventie 15 jan. 2015

Op 15 januari 2015 vindt een themabijeenkomst plaats met de brandweer in De Gouden Engel te Koedijk. Hans Harding, gebiedscommandant van de brand­weer uit regio Zaanstreek-Waterland geeft een presentatie. Aanvang 20.00 uur

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie - 6 nov. 2014 - Koedijk

De bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland, vindt plaats op donderdag 6 nov. 2014 in de schuur bij molen De Gouden Engel in Koedijk. Aanvang 20.00 uur. 

Molencontactdag 4 oktober 2014

De contactdag voor moleneigenaren, molenaars, bestuurders en iedereen die betrokken is bij de molens in Noord-Holland vindt dit jaar in West-Friesland plaats. Het ochtendgedeelte is in het gemeentehuis van Koggenland in De Goorn, tijdens het middaggedeelte worden enkele molens bezocht. Het programma kunt u  HIER  downloaden.

Vergadering eigenaren en Algemeen Bestuur Molenfederatie  - 10 april 2014 - Koedijk 

De bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met die van de moleneigenaren in Noord-Holland, vindt plaats op donderdag 10 april 2014 in de schuur bij molen De Gouden Engel in Koedijk. Aanvang 20.00 uur. 

4 april 2014 Jubileum Schermer Molens

Vrijdag 4 april 2014 viert de Schermer Molens Stichting 50 jaar molenbeheer in de Schermer. De stichting doet dat in de Grote Kerk van Schermerhorn, aanvang 20.00 uur. Tijdens de jubileumavond zijn er lezingen van prof. dr. Jos Bazelmans van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Leo Endedijk, directeur Vereniging De Hollandsche Molen. Tussen de lezingen en na de pauze is er een fantastisch optreden van het uit zeventig mannen bestaande koor Whale City Sound uit Zaandam.
Voor deze jubileumavond is nog een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Per aanmelding zijn maximaal twee kaarten beschikbaar.

15 febr. 2014, Avondmalen op De Adriaan

In deze donkere dagen willen wij de Adriaan 's avonds met verlichting laten draaien.Vroeger was dit noodzakelijk: malen als er wind was - ook 's nachts!Nu kunt u op de stelling genieten van de nachtelijke stad. Er is gezellige muziek, u kunt kijken hoe de molenaar zeilen naait, en er is een verhalenverteller. Voor de dorstige bezoekers schenken wij warme chocolademelk en Glühwein. 
De toegang is gratis. Hartelijk welkom!

Lezing Innovaties in de Visserijwereld

Op 23 jan. 2014 om 20.00 uur houdt Gerard Manshanden in de Museummolen te Schermerhorn een lezing over innovatieve oplossingen om vis te beschermen op plekken waar water wordt opgepompt, zoals bij gemalen en molens. Gerard Manshanden ontving in 2013 de Molenprijs van de Provincie Noord-Holland.
Meer informatie en wijze van aanmelden vindt U  HIER.

Lezing Acheologisch onderzoek molens

Op 28 nov. 2013 om 20.00 uur houdt Gerard Alders in de Museummolen te Schermerhorn een lezing over Molenarcheologie.
Meer informatie en wijze van aanmelden vindt u HIER.

Vergadering eigenaren en AB molenfederatie, 7 nov. 2013

Het halfjaarlijkse overleg van het DB met het AB en de Noord-Hollandse moleneigenaren vindt plaats op donderdag 7 nov. 2013 in de schuur naast De Gouden Engel in Koedijk.

Noord-Hollandse Molencontactdag 2013

Op zaterdag 5 oktober 2013 vindt de jaarlijkse molencontactdag plaats. Het ochtendgedeelte speelt zich af in het gemeentehuis van Schagen.
's Middags worden de molens P en PV van de Zijpe bezocht, en de afsluiting vindt plaats in Molen De Hoop in 't Zand ("Molen van Zeeman").
Een belangrijk evenement voor moleneigenaren, molenaars en bestuurders.
Klik  HIER  voor de uitnodiging en het programma.

Opening De Nachtegaal in Middenbeemster 4 okt. 2013

Op 4 oktober 2013 zal de verplaatste en gerestaureerde korenmolen De Nachtegaal in Middenbeemster feestelijk worden geopend.
Nadere mededelingen volgen, maar bekijk alvast de website http://www.nachtegaalbeemster.nl/

Schermer Maaldag 1 sept. 2013

Traditioneel op de 1e zondag van deze maand draaien de Schermer molens. Ook de Museummolen is geopend. In werking zullen dan zijn de 11 poldermolens van het voormalige waterschap De Schermer, korenmolen De Otter in Oterleek, Menningweermolen en de drie molens bij Rustenburg.

Informatieavond molenstichtingen 13 juni 2013

Op 13 juni 2013 vond een nuttige gedachtenwisseling plaats van de Noord-Hollandse Molenfederatie en de directeur van De Hollandsche Molen, met bestuurders van een aantal grotere Noord-Hollandse molenstichtingen over "professionalitiet van het bestuur".
Per 1 jan. 2014 zal de overheid meer eisen stellen aan "culturele ANBI's" (wat vrijwel alle molenstichtingen zijn). Voorts zal ook in de toekomst professionaliteit van groot belang zijn, zeker bij stichtingen die de "POM-status" (Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud) willen verwerven.

Opening Molen van Zeeman 3 mei 2013

Op vrijdag 3 mei 2013 vond de feestelijke opening plaats van molen De Hoop in 't Zand, beter bekend als de Molen van Zeeman. Na verplaatsing is de romp gecompleteerd tot volwaardige windkorenmolen.
Op zaterdag 4 mei was een Open Dag.

Molenbiotoop-coördinatorenoverleg 16 april 2013

Dit was voorlopig de laatste vergadering met de biotoopcoördinatoren.
Zie onder Actueel de paragraaf Molenbiotoop voor verdere bijzonderheden.

Vergadering eigenaren en AB Molenfederatie 11 april 2013

Op 11 april 2013 vond de gecombineerde vergadering van het eigenarenoverleg en het Algemeen Bestuur van de Noord-Hollandse Molenfederatie plaats. Diverse onderwerpen kwamen aan bod, waaronder verzekeringen en WOZ-waardes van molens.

Molencontactdag 6 okt. 2012

De Molencontactdag vond in 2012 plaats op 6 oktober in de gemeente Beemster. Deze dag werd deels mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Holland, en stond in het teken van de "Molenbiotoop." Het ochtendprogramma vond plaats in het nieuwe Gemeenschapscentrum "Beemster Keyer" in Middenbeemster. Gedeputeerde mevrouw Elvira Sweet maakte de winnaars van de Molenprijs 2012 bekend. 's Middags werd een bezoek gebracht aan molen de Nachtegaal in de Beemster en de drie Rustenburger strijkmolens in de Schermer.

Molensterrit 29 april 2012

Zondag 29 april 2012 ging het nieuwe molenseizoen van start met een Molensterrit voor auto’s en motoren binnen de Westfriese Omringdijk met een tocht van 140 km, waarbij snelwegen zo veel mogelijk werden vermeden. De tocht ging langs meer dan twaalf molens.
De organisatie was in handen van: molen De Hoop in Wervershoof, molen De Herder in Medemblik, de Etersheimerbraakpoldermolen in Oosthuizen, molen de Otter in Oterleek en de Gouden Engel in Koedijk. Deze molens waren tevens opstapplaats en stempelpost.

Vergadering eigenaren, penningmeesters en AB op 19 april 2012

Op 19 april 2012 vond een gecombineerde vergadering plaats in de schuur naast de Gouden Engel in Koedijk, van moleneigenaren, penningmeesters en algemeen bestuur van de Noord-Hollandse Molenfederatie. Ondermeer kwam de nieuwe subsidieregeling van de provincie ter sprake. Zo gauw de provincie deze regeling heeft gepublicerd, zal die worden vermeld op deze website.
De volgende vergadering vindt plaats op donderdag 11 okt. 2012.

Molenbiotoop-coördinatorenoverleg 12 april 2012

Op donderdag 12 april 2012 vond het molenbiotoopcoördinatorenoverleg plaats in Molen de Gouden Engel in Koedijk.

Bijeenkomst Algemeen Bestuur Molenfederatie - 13 oktober 2011 - Koedijk

De bijeenkomst van het algemeen bestuur, gecombineerd met de bijeenkomst van moleneigenaren, heeft plaatsgevonden op donderdag 13 oktober 2011.

Publiek kiest winnaar Molenprijs

Molen D'Admiraal winnaar Molenprijs 2011

29-09-2011
Op donderdag 29 september 2011 werd bekend dat Tras en Krijtmolen D Admiraal in Amsterdam de Molenprijs 2011 en daarmee een bedrag van 50.000 euro heeft gewonnen. D Admiraal behaalde 21 procent van de 27.000 publiekstemmen en liet daarmee de overige zes genomineerde molens achter zich. De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld en georganiseerd door Vereniging De Hollandsche Molen. De BankGiro Loterij ondersteunt deze prijs.

Molencontactdag 2011- zaterdag 17 september 2011 - Aalsmeer

De molencontactdag heeft plaatsgevonden op zaterdag 17 september 2011.
Een verslag van deze dag met foto's vindt u via de startpagina. De dag stond in het teken van Recreatie en Toerisme en vond plaats in Aalsmeer. Contactpersoon: Helga Zwertbroek, 072-8502800.

Contactavond van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling NH

De contactavond van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Noord-Holland, heeft plaatsgevonden op vrijdag 8 april 2011 in Grand Café De Studio, naast theater De Vest, Canadaplein 2 in Alkmaar.
Een presentatie werd verzorgd door Paul Groen met als onderwerp:
“Bouwhistorisch onderzoek naar molen De Roos te Delft in verband met de ondertunneling van deze molen ten behoeve van het verleggen van een spoorlijn.”
Inlichtingen tel. 072 5746232 of 06 51129803.

Molenbiotoop coördinatoren overleg

Molenbiotoopcoördinatorenoverleg 30 november 2011
Het volgende overleg vindt plaats op woensdag 30 november 2011 om 20.00 uur in molen de Gouden Engel in Koedijk. Uitnodigingen worden binnenkort verzonden.

De molenbiotoopcoördinatoren zijn in de provincie Noord-Holland verdeeld over 10 regio’s. Tijdens het overleg vertellen de coördinatoren over resultaten en ervaringen in hun regio. Vervolgens wordt gekeken hoe zij in hun werk door de Molenfederatie kunnen worden ondersteund. Door de uitwisseling van gegevens kunnen molenbiotoopcoördinatoren ook elkaar ondersteunen, zo blijkt in de praktijk.
Voor meer informatie: Jaap van der Veen 06-51227007.